Education and Job Resources Base


Nigerian Police Force Exam Questions & Answers Pack

Nigerian Police Force Exam Questions & Answers Pack

This book contains practice test questions for the Nigerian Police Force (NPF). It is suitable for use by individuals sitting for the recruitment examination and by extension for admission into the Nigerian Police College. It is regularly updated and reliable answers are also given.

The different subjects used in the test are adequately covered and the basic knowledge of recent happenings and events are contained in the Current Affairs and History Section of the book.

View related materials in our Military and Paramilitary Past Questions and Answers Section

Nigerian Police Force (NPF) tests kit have the format of the following questions:

  • Basic English
  • Current Affairs
  • History
  • Geography
  • General Knowledge 
Practice additional related test packs in our CBT Centre under Real Exam Settings!
Click on page edge to flip

Nigerian Police Force Exam Questions & Answers Pack

Sample Question 1

In each of the following sentences, there is a word or group of words underlined and one gap. From the list of words lettered A to D. Choose the one that is most nearly opposite in meaning to the underlined word or group of words and that will, at the same time, correctly fill the gap in the sentence.
1. The leader of the delegation was commended for the manner in which he handled the matter, while their hosts were............
A. applauded
B. praised
C. criticized
D. sanctioned
2. To drive on through the red light is an infringement of the law. 
A. a trespass 
B. an offense 
C. a breach 
D. an invasion 

Sample Question 2

3. Musa is very frugal, whereas his friend Audu is............
A. misery
B. thrifty
C. precocious
D. extravagant
4. Taiwo's flamboyance and Kehinde's............ often keep people wondering if they are really twins.
A. modesty
B. arrogance
C. timidity
D. pretension
5. People enjoy stories with............ settings rather than those with far-fetched background
A. practical
B. realistic
C. artificial
D. undefined

Sample Question 3

6. What is the Nigeria police force motto? 
ANSWER: the police are your friends 
7. When was Nigeria Police Force(NPF) established? 
ANSWER: 1930
8. What are the objective of Nigeria Police Force?
ANSWER: The Nigeria police force objective is to enhance the quality of life in our country by working in partnership with the community and in accordance with constitutional rights to enforce the laws, preserve the peace, reduce fear and provide for a safe environment.

Sample Question 4

9. Name the 7 area Commands of Nigeria police force?
ANSWER: (Adamawa, Gombe, Jigawa, Kano, Katsina, Lagos, Ogun.)
10. When did Nigeria become a Republic?
ANSWER: 1 October 1963
11. What year did Nigeria civil war started and ended?
ANSWER: Started 1967 and ended 15th Jan. 1970
12. Which year was Nigeria flag designed and who designed it ?
ANSWER: Nigeria flag was designed by Mr. Taiwo Akinkumi in 1959
13. What is the Current population of Nigeria?
ANSWER: 183 million
14. How many units do the Nigerian police have?
A. 4

Order full pack of Nigerian Police Force Exam Questions & Answers Pack with explanations and get the download link

PRICE: N1500
Effect a bank/POS/ATM/USSD transfer or deposit to
Access Bank Plc
Account Name: ExamBase Resource
Account No: 0108141422
Account Type: Current
Text your name, email address and name of product ordered to 08062633226. Then download the product from your email inbox in the next 2minutes.

Pay online, download a complete copy of Nigerian Police Force Exam Questions & Answers Pack and get the link sent to your mailbox by clicking the Order Now Button. Also, you can download your material from the History Tab (under the profile icon dropdown in the upper right hand corner) after payment!

Order Now
This file is in PDF and can be used on mobile devices. Security settings are enabled to prevent unlawful redistribution.

DISCLAIMER
Kindly note that this comprises of past questions, practice questions and other helpful materials for this agency's or institution's aptitude tests and does not in anyway insinuate any form of partnership or relationship with the institution or agency whose resource pack is presented here.
BEWARE OF SCAMMERS!
  Customers' Feedback on Nigerian Police Force Exam Questions & Answers Pack
  No review yet. Submit your review if youv've bought this item.